producten

Producten>

 
Prijzen in onze webshop zijn inclusief BTW.

Beste terrariumliefhebber, welkom bij de terrariumdesigner.


You dream it, we build it!

Volg hier de uitleg over hoe de terrariudesigner werkt:
TIP! de terrariumdesigner werkt het best in Firefox 

STAP 4: Bovenventilatie terrarium

 
Waarom ventilatie?
Vroeger begonnen we met het ombouwen van een aquarium tot een terrarium want die hadden we toen nog niet. Al snel kwamen we er achter dat dieren en planten daardoor problemen kregen door de stilstaande lucht. Planten rotte weg en bij de dieren zag je ook dat ze vaak huidproblemen kregen. De terraria met schuifruiten waren al een hele vooruitgang. Via de schuifruiten kon de lucht er voorlangs naar binnen stromen en zo via het boven rooster weer naar buiten. Dit zorgt voor een constante luchtstroom. Dit gebeurt in samenwerking met de lamp en het lichtkapje die als schoorsteen dient en de warme lucht naar buiten werkt. Hierna kwam de rage om voorventilatie bij tropische terraria te maken. Dit werd gedaan omdat er niet genoeg warmte werd ontwikkeld. Hierdoor was de luchtstroom te laag voor in een vochtig terrarium en daardoor besloeg het glas. Na jaren zijn we er achter dat voor alle terraria een voorventilatie een must is, om zo een goed biotoop te creëren voor uw diertje ongeacht van het soort. Blue Lagoon heeft dan ook alles op alles gezet om de nieuwe voorventilatie zo perfect mogelijk te krijgen.

 

Met de boven ventilatie kunt u kiezen hoeveel luchtstroom u uiteindelijk wil creëren. Als het terrarium bijvoorbeeld op de tocht staat, heeft het minder ventilatie nodig. Maar in de meeste gevallen adviseren wij om zoveel mogelijk ventilatie te kiezen. Uiteraard zijn er nog andere manieren van ventileren. Met terraria die op elkaar gestapeld worden gebruiken we speciale stapelringen. Soms hebben mensen liever gaten in de achter wand en of zijwand. Dit is allemaal mogelijk alleen staat het niet aangegeven als optie in de designer. Beschrijf in de opmerkingen wat u wenst, dan bekijken wij hiervan de mogelijkheden.

 

 

Keuze 1: Bovenventilatie type

 
  • Geen rooster: Deze optie wordt vaak gekozen als het een kast is waar een terrarium op komt te staan en er dus geen rooster nodig is.

 

  • Bovenrooster: Dit is het meest voorkomende rooster dat wij gebruiken. Het rooster is gemaakt van aluminium en is 0.8mm dik met gaatjes van 1.5mm. Het rooster wordt aan de bovenkant over de lengte van de bak in het midden geplakt. De strook is in verschillende breedtes toe te passen. Van 4cm tot 17cm. Dit kan u bij Keuze 2 veranderen. Het is een stevig materiaal waar makkelijk fittingen en kapjes aan gemonteerd kunnen worden. Let er wel op dat als u een UVB lamp met een warmtelamp achter elkaar wilt hebben, dan moet u altijd het breedste rooster veranderen. Op het rooster van 4 cm kunnen geen fittingen gemonteerd worden. Vanaf 10cm kunnen er ook lichtkappen aan het rooster gemonteerd worden.

 

  • Dubbel bovenrooster: Dit is hetzelfde aluminium rooster, maar dan 2 x 17cm breed. Dubbele ventilatie wordt vooral gebruikt bij bakken die dieper zijn dan 70cm om zo meer ventilatie te creëren. Ook zijn er meer mogelijkheden om lampen op te hangen zodat de warmte op verschillende plaatsen naar beneden kan komen. Deze optie kan niet worden gekozen bij terraria minder dan 50 cm diep.

 

  • Horgaas: Horgaas is van aluminium gemaakt met een maaswijdte van 1.7 mm. Boven op het terrarium komt er een rand van 5cm glas. Op deze rand wordt het gaas geplakt met een 1.5cm glas stripje. Ter versteviging word er vanaf 50 cm breedte een extra glazen stripje van voor naar achteren gemaakt zodat het rooster niet gaat hangen. Bovenroosters van horgaas worden vaak gebruikt bij terraria met veel ventilatie. Mocht u het gaas niet over de gehele bovenkant willen hebben kan u dit in de opmerkingen melden.

 

  • Horgaas verlaagd: Verlaagd horgaas houd in dat het rooster verzonken is in de bovenkant van het terrarium. De achterwand gaat tot het rooster. Hierboven zit er geen achterwand zodat de ventilatie via de achterzijde gaat. Boven op het terrarium komt een plaat van betonplex, die als een deksel op het terrarium ligt. Aan deze betonplexen plaat kan gemakkelijk verlichting gemonteerd worden. Bij deze optie is het aan te raden om bij Stap 9 te kiezen voor "Hoekprofiel" en "Zwart afplakken". Hierdoor creëert u een licht kap. Standaard houden we deze licht kap 15 cm zodat er een normale warmtespot in kan hangen. Mocht u een kwikdamplamp er in willen, raden we u een 20 of 25cm licht kap aan. Als u alleen maar led verlichting wilt, raden we u aan om 10cm te kiezen. U kunt bij de opmerkingen aangeven hoe groot de licht kap moet worden 10, 15, 20 of 25cm. Mocht u het gaas niet over de gehele bovenkant willen, dan kan u dit ook in de opmerkingen vermelden. Als u niet in het licht wil kijken kan u kiezen voor een opaal louvre rooster dit is een rooster van vierkanten blokjes van 1.5x1.5x1cm hoog waardoor het licht naar beneden schijnt maar je diagonaal niet in het licht kijkt. Als u dit wilt hebben noteer dat dan in de opmerkingen.

 

  • Benzinegaas: Benzinegaas is van rvs gemaakt en heeft een heel fijne maaswijdte. Boven op het terrarium komt er een rand van 5 cm glas. Aan de binnenkant van deze rand wordt het gaas geplakt met een 1.5cm glas stripje. Ter versteviging word er vanaf 50cm breedte een extra glazen stripje van voor naar achteren gemaakt zodat het rooster niet gaat hangen. Op de schuifruiten word een kit rups gelegd zodat ook uw schuifruiten fruitvlieg bestendig zijn. Benzinegaas wordt vaak gebruikt bij paludaria waar kleine voedseldieren gevoerd worden. Het is aan te raden om bij paludaria altijd krekelstroken te hebben. Deze kunnen van glas zijn zoals in Stap 9 hoekprofielen en krekelstroken maar u zou ze ook van hoog schuifprofiel kunnen laten maken. Dit kan u aangeven in de opmerkingen.

 

  • Benzinegaas verlaagd: Benzinegaas verlaagd houd in dat het rooster verzonken is in de bovenkant van het terrarium. De achterwand gaat tot het rooster. Hierboven zit er geen achterwand zodat de ventilatie via de achterzijde gaat. Boven op het terrarium komt een plaat van betonplex, die als een deksel op het terrarium ligt. Aan deze betonplexen plaat kan gemakkelijk verlichting gemonteerd worden. Bij deze optie is het aan te raden om bij Stap 9 te kiezen voor "Hoekprofiel" en "Zwart afplakken". Hierdoor creëert u een licht kap. Standaard houden we deze licht kap 15 cm zodat er een normale warmtespot in kan hangen. Mocht u een kwikdamplamp er in willen, raden we u een 20 of 25cm licht kap aan. Als u alleen maar led verlichting wilt, raden we u aan om 10cm te kiezen. U kunt bij de opmerkingen aangeven hoe groot de licht kap moet worden 10, 15, 20 of 25cm. Mocht u het gaas niet over de gehele bovenkant willen, dan kan u dit ook in de opmerkingen vermelden. Als u niet in het licht wil kijken kan u kiezen voor een opaal louvre rooster dit is een rooster van vierkanten blokjes van 1.5x1.5x1cm hoog waardoor het licht naar beneden schijnt maar je diagonaal niet in het licht kijkt. Als u dit wilt hebben noteer dat dan in de opmerkingen.

 
 


Keuze 2: Breedte gaas

  • Deze optie kan u alleen wijzigen als bij Keuze 1 heeft gekozen voor bovenrooster. U kant hier kiezen hoe breed u het rooster wilt hebben 4, 6,10 of 17cm. Let er wel op dat als u een UVB lamp met een warmtelamp achter elkaar wilt hebben, dan moet u altijd het breedste rooster veranderen. Op het rooster van 4 cm kunnen geen fittingen gemonteerd worden. Vanaf 10cm kunnen er ook lichtkappen aan het rooster gemonteerd worden.